Tips voor coachingsituaties

Coaching Etten Leur

Het eerste wat je moet herkennen is: je coacht. Je coacht om beter te worden; je coacht om iets nieuws te leren; je coacht met de intentie dat je klant krijgt wat hij wil; je coacht omdat je dat wilt. En dat zie je terug in je werk. Dit is waarom je een coach bent. Deze erkenning zou de eerste stap in je ontwikkeling moeten zijn. Zodat je er met de juiste intentie in kunt springen.

Voorkom verwarring door vooraf een checklist te maken waarin je leert wat je één voor één zelf gaat doen, want dat laatste blaast echt elke coach uit.

Hoeveel ervaring je ook hebt met coachen, je moet elke dag met een frisse geest beginnen. En dat betekent niet als je op weg bent naar je werk, maar als je in bed ligt (of voor wie alleen werkt, in je eigen tijd). Met een checklist of een andere vorm van mentale checklist vooraf weet je zeker dat je jezelf in de juiste richting zet. Dat je jezelf op het best mogelijke pad brengt, zodat je je kennis op de meest effectieve manier kunt toepassen. Wat je hier wilt doen is een mentale checklist maken die je één voor één leert wat je wilt doen. Zodat je het niet verknoeit. En zodat je wat je wilt weten over jezelf elke dag systematisch kunt toepassen.

Ga gefocust aan de slag met alleen de tips die je vooruit helpen.

Met je coaching in Etten Leur wil je een verschil maken. En je wilt iets teruggeven aan de maatschappij. Maar het eerste waar je zeker van moet zijn is dat datgene waar je beter in wilt worden, je cliënt helpt. Waar kunnen ze beter in worden? Wat weten ze waar ze beter in willen worden? Wat weten ze dat nuttig voor hen zou zijn? Dat is je uitgangspunt. Dat is je uitgangspunt: wat je cliënt bij je komt vragen. Als je wilt beginnen met coachen, moet je beginnen bij de cliënt. Zodat ze iets nieuws kunnen gaan leren. Alles waar je beter in wilt worden en wat je cliënt wil, moet uit dat uitgangspunt voortvloeien.

Laat anderen luisteren

Als je anderen wilt laten luisteren, moet je eerst jezelf laten luisteren. Zodat je de anderen kunt horen spreken. Zodat je kunt zien wat zij zien. Zo krijg je anderen zover dat ze naar je luisteren. En dat betekent dat je aanwezig en in het moment bij jezelf moet zijn. Dat je wat afstand neemt van jezelf, zodat je echt kunt zien waar je mee bezig bent. Dat je hoort wat anderen willen zeggen. Dat je ziet wat anderen doen. Dat je verder kijkt dan wat jij wilt doen en ziet wat anderen willen doen. Dat is het uitgangspunt. Dat is het uitgangspunt: aanwezig zijn en in het moment met jezelf.

Samenvatting

De waarheid is dat coaching bestaat in de wereld. Maar mensen hebben het idee dat het een mysterieus en onbegrepen beroep is in de maatschappij. "Wie zijn die mensen die anderen willen helpen? Wat weten zij dat ik niet weet?". Dat zijn de vragen die mensen zich stellen als ze zich realiseren dat ze coaching nodig hebben. En het zijn precies deze vragen die je jezelf wilt stellen en waarop je de antwoorden wilt vinden. Zo ga je aan de slag. Vanaf daar gaat het erom de tips in praktijk te brengen.